Archive for March, 2014

Månadsskifte Mars/April

Ny månad imorgon. Vad hände i Mars 2014? Sjukdomar; Freya halsfluss och jag ordentligt förkyld en vända. Deklarationen räknades det på. En helg till Borlänge för mig och Freya, skoj att träffa Kattis igen. Vi gjorde småplaner för ett litet äventyr i sommar med barnen. CSNlån kom under 30tusen. Vi gick på St Patrick’s paraden i Stockholm och Freya var rädd för tomten (St Patrick). En helg till Ludvika för att fira min mormor som fyllde 80. Kök rivdes. Besökte Skansen med Camilla. Fikade med Anneli. Vad händer i April 2014? Vi ska få nytt kök! Vid påsk kommer svärfar och svägerskan på besök.

Lilla söta älgen….

Idag hade jag och Freya en heldag ute. Vi var hemifrån mellan kl 9 -18.15 idag. Vi kan inte göra mer nu åt köket eftersom att diskbänken får byggarna riva sen. Graham fick en barnledig dag, jag får barnledigt imorgon. Så vad gjorde jag och Freya idag? Först gymmet; sprang 7 km samt styrketränade. Sen åkte vi till stan. Hittat perfekt parkeringställe på östermalm ca 5-10 min promenad till stureplan. Gratis på helgerna. Så vi träffade Camilla! Lunchade och sen promenerade längst med strandvägen. Cappuccino i det fina vädret och sen Skansen! Freya var rädd för älgarna men sjöng ändå ‘Lille älg, lille älg…..lille söta älgen!’. Inge rädd för björnarna men rädd för älgen är hon. Freya redo för en heldag med mamma och Camilla!

 

DSC_1724

 

Capuccino medans Freya sov middag:

 

 

DSC_1726DSC_1728

 

Världens sötaste lilla Freya:

 

 

DSC_1730

 

Och så lite bilder från Skansen:

 

DSC_1732DSC_1736DSC_1742DSC_1745DSC_1746IMG_20140329_195512IMG_20140329_195650

 

 

 

Kapitaltillskott

En glad nyhet som dök upp i min papperskopia av deklarationen är att det står kapitaltillskott ca 107 000 sek. Vi måste ju betala vinstskatt 22% på 581 000 SEK trodde jag vilket är en summa på 127 800 SEK. Men  i min deklaration står det ett kapitaltillskott på 107 000 sek. Om jag förstått det rätt och tolkat denna text rätt:

Vad leder indirekta kapitaltillskottet till?

Summeringen utav all amortering som föreningen gjort under den period medlemmen varit bosatt i bostadsrättsföreningen kan leda till skattereducering av reavinsten. Sköter föreningen rapporteringen till skatteverket korrekt och har bra strategier kan det leda till avsevärd lägre reavinst för enskilda medlemmar.

Hur vet jag om jag har fått min reavinst reducerad?

Föreningen har till ansvar vid försäljning av en bostadsrätt se till att detta blir rapporteras som en kontrolluppgift till skatteverket. Enligt en undersökning utav Hem och Fastighet missar 75% av sveriges föreningar att rapportera de indirekta kapitaltillkotten korrekt eller så har man gjort fel bokföringstekniskt. Därför är det extra noga att medlemmar kontrollerar att de fått rätt kontrollsiffra i sin deklaration vid försäljning.

 

Förra föreningen sålde ju några hyresrätter under vår tid där och att amorteringar är bra visste jag men visste inte att föreningens amorteringar gynnar medlemmarnas deklarationer :-). Så det år inte 581tusen vi ska betala vinstskatt på utan 474 000. Så istället för 127 800 i reavinstskatt blir det istället 104 280 SEK. 23tusen mindre i skatt. Inget som vi betalar nu i alla fall men alltid bra med mindre skatt.

CSN

Woho! 10-tusen gräns bruten. Lånet är nu 29,493 SEK.

Back to work

Jobbar idag men Graham är istället hemma och vabbar Freya. Tror det är jag som smittat henne denna gång. Hon hostade mycket så hon fick vara hemma. Mindre än 2 veckor tills köket kommer också, planerad leverans måndag 7:e April. Nytt kök innan påsk,  härligt! Jobbade övertid idag ( 3 h mer) för jag ska kunna ha komp då köket kommer. Kan inte jobba övertid alls nu pga dagishämtning men idag går det eftersom Graham vabbar. Haha, pratade med Freya tidigare idag på telefon:

‘Hej Freya, vad gör du?’

*tyst*

‘Mamma jobbar’

‘Freya också jobbar’

‘Vad jobbar du med?’

*tyst*

‘Jobbar du med bilen?’

‘Neeh. Med golvet!’

Graham förklarar att de städat idag, dammsugit.

Sjuk :-(

Faan! Nu får det vara slut. Så många ggr jag varit sjuk denna hösten och vintern har jag inte varit sjuk på 10 år. Trevligt med dagisbarn som kommer hem med massa bacillusker. Är hes, tjock i halsen och snörvlar. Ont i halsen också. Så hemma idag. Svettig som en gris också så bacillerna är väl på väg ut ur kroppen. I helgen som gick åkte jag och Freya till Ludvika för att fira min mormor som fyllde 80 år. Graham har rivit i köket och målat väggar.

Freya: ‘Did I paint my face? nooo…’ (hihi)

 

oma1

 

Min mormor, min mamma och systersonen Theo:

 

Oma2

Till Salu

Svärfar Tom ska sälja sitt hus i Dublin. Lite ledsamt, har många minnen därifrån. Men samtidigt så är han ju själv i ett hus med 5 sovrum, det är för stort.

http://www.daft.ie/sales/95-foxfield-road-raheny-dublin/933837/

Deklarationen

I helgen ska jag och Freya åka till Ludvika (Graham ska riva kök). Vi är bjudna av min mormor på restaurang på lördag för på söndag fyller hon 80 år! Ser fram emot det, träffa släkten igen.

Kollade deklarationen idag och jag kommer få tillbaka ett 5-siffrigt belopp :-). Glada nyheter. En annan glad nyhet är mitt studielån CSN som nu är väldigt nära att bryta en 10tusen gräns, nuvarande lånebild:  30 887  SEK. Nästa vecka kommer lönen så då kommer jag under 3otusen, wow! I slutet på Juni är troligtvist lånet helt avbetalt och klart, sååååå skönt. Då kommer all min möda på att bli av med lånet vara värt det, veta att man är lånefri 🙂

Skatt

Äntligen klara med uträkningen av vad vi renoverade förra lägenheten för, phu! En dag innan man kan se sin deklaration online. Blev närmare 150tusen SEK. Jag gissade på 120tusen innan vi hade räknat alla kvitton. Så vi köpte lägenheten för 639 000, sålde för 1 370 000 och så renoverade för 150 000. Det betyder att vi gjorde vinst på 581 000 SEK. Man behöver inte betala skatt på renoveringskostnader och mäklararvode. Vi kommer ju även göra uppskov på skatten så att den inte behöver betalas förränn vi ev flyttar från där vi bor nu. Skatten hamnar ju på ca 120tusen så det vill vi inte betala eftersom vi lagt in all vinst i nya huset och fått ned lånet mycket ( Har bara lån på 880tusen på en bostad värderad det dubbla ). Vår mäklare ska hjälpa till med deklarationsunderlaget. Så skönt att då detta ut vägen, det har varit ett ‘måste’ om kvällarna efter Freya somnat och man själv varit trötter och gärna velat sova……..

St Patricks parad

Igår besökte jag och Freya gymmet medans Graham besökte krauta (inköp till köket). Haha, direkt Freya kom innanför dörrarna till gymmet utbrast hon ‘Ja! Freya gå gymmet!’ :-). Kl 12 var det St Patricks parad i Stockholm som vi gick på, man gick från humlegården till gamla stan. Grahams jobbarkompisar var med också. Blev en öl sen på puben (ej för mig som körde bil).  Haha, fick till en familjebild (front camera)…..blir ju annars bara bilder på Freya med Daddy eller Freya med mig……

 

DSC_1679DSC_1680DSC_1682DSC_1685